The Spa Guy Hot Tub Repair How To Forum

Members Login
 

Topic: intex error 95 or 96 sensor problem

Post Info
Newbie
Status: Offline
Posts: 1
Date:
intex error 95 or 96 sensor problem
Permalink  
 

Hi, If you have error E95 or E96 before you spend any money, try this first, it worked for me. Remove the Plastic cover over the pump. There are two flow sensors which are easy to spot. They have shiny hex connections one on each side of the water flow. Remove these with a box or small crescent wrench and clean the bronze tips of the sensors with a soft bristle wire brush. The tips of the sensors are copper and after six months to a year they build up corrosion. It doesn't take a lot to cause them to malfunction. You can easily spot the corrosion it's usually green in color on the sensor tips. After cleaning, thread these back in and put the cover back on the pump and try your heater. Be careful not to cross thread when re-installing these sensors. This worked for me without spending time. If this doesn't work, you may have let the flow sensors go too long without cleaning and they/re damages. But don't fret. The sensors can be bought online from ThermoMart. http://www.thermomart.com/ntcthermistorsensorprobe/NTC%20air%20water%20sensor%20probe%2010K%20Negative%20Temperature%20Coefficient.They run $6.50 - $10.00 each. Intex will tell you to need a $350.00 replacement pump. Don't fall for that. I'd try these two fixes first is your a brave do it yourself type of person. Oh, and remember to unplug your pump from the power source before attempting this fix. I replace and wired the sensors into the circuit, wrapped the sensor in electric tape and put it on top of the white plastic exit manifold (Not on the black heat Exchanger). The Spa has been running for hours with no error and the temp is slowly climbing all evening. I want to see your opinion about this. Thanks 



-- Edited by seanmaz on Wednesday 24th of April 2019 08:02:38 AM



-- Edited by seanmaz on Wednesday 24th of April 2019 08:03:57 AM

__________________
 
Page 1 of 1  sorted by
Quick Reply

Please log in to post quick replies.



Create your own FREE Forum
Report Abuse
Powered by ActiveBoard